header_huwelijksvoorwaarden_familiemeesters_600x1920

Huwelijkse- en partnerschapvoorwaarden

Als u trouwt of een geregistreerd partnerschap wilt sluiten, gaat u samen een financiële verbintenis aan. Gelukkig kunt u van tevoren kiezen hoe u dat financieel wilt doen. Daarom is het verstandig om samen goed op een rij te zetten wat u samen wilt en onder welke voorwaarden u dit wilt doen. Het gemakkelijkst is om te denken in de volgende stappen:

Als u trouwt of bij geregistreerd partnerschap
Op het moment dat u in het echt treedt, heeft u beiden een vermogen (waaronder spaargeld, inboedel, een onderneming of eventuele schulden). U kunt in de huwelijkse voorwaarden en partnerschapsvoorwaarden laten vastleggen dat ieder zijn/haar eigen vermogen behoudt of dat alles gemeenschappelijk wordt. Als u gaat trouwen kunt u kiezen uit: in gemeenschap van goederen of in beperkte gemeenschap van goederen.

Sinds begin 2018 geldt automatisch de wettelijke beperkte gemeenschap van goederen. Alleen de bezittingen en schulden die vóór het huwelijk of geregistreerd partnerschap van u samen waren en de toekomstige bezittingen en schulden vallen in de gemeenschap van goederen. Erfenissen en schenkingen vallen hier buiten. Wilt u toch in gemeenschap van goederen trouwen of een geregistreerd partnerschap? Dan kan dit bij een notaris geregeld worden.

Tijdens uw huwelijk of geregistreerd partnerschap
Het is goed om na te denken over hoe de kosten van het huishouden verdeeld worden, bijvoorbeeld ieder de helft of naar rato van inkomen. Verder speelt de vraag hoe het geld verdeeld wordt dat overblijft of wat er gebeurt als er een tekort is, na betaling van de kosten van het huishouden. Heeft u een eigen onderneming? Bedenk dan of u zakelijk en privé gescheiden wil houden. Met huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden kunt u ervoor zorgen dat de zaak van u blijft en kunt u uw partner beschermen tegen eventuele zakelijke schuldeisers. Bovendien hoeft u de waarde van de onderneming niet geheel te delen, mocht u ooit uit elkaar gaan.

Einde van huwelijk (bij overlijden of echtscheiding)

Overlijden
Kiest u voor gemeenschap van goederen en mocht u komen te overlijden? Dan is uw partner volgens de wettelijke verdeling erfgenaam. Hij of zij wordt eigenaar van de bezittingen en eventuele schulden die tijdens het huwelijk of geregistreerd partnerschap zijn opgebouwd of die u samen al had. Bij overlijden van uw partner erven eventuele kinderen hun deel. Deze wettelijke verdeling is echter een basisvoorziening, daarom is het verstandig om een testament te maken en alles goed vast te leggen, zeker als u het een en ander wilt uitsluiten of juist wilt insluiten.

Kiest u voor de beperkte gemeenschap van goederen en mocht u komen te overlijden? Ook dan is ook uw partner erfgenaam en erven eventuele kinderen hun deel bij overlijden van de langstlevende partner. Ook in deze situatie is het verstandig om een testament te maken, zodat alles goed is vastgelegd.

Scheiden
Scheiden en getrouwd of geregistreerd partnerschap in gemeenschap van goederen? Dan moeten het huis, geld, bezittingen, eventueel bedrijf of eventuele schulden eerlijk verdeeld worden. Deze afspraken worden vastgelegd in een zogeheten echtscheidingsconvenant (bij echtscheiding) of in een overeenkomst (bij geregistreerd partnerschap). Niet alle bezittingen hoeven bij een gemeenschap van goederen te horen, er kunnen uitzonderingen gemaakt zijn bij bijvoorbeeld een erfenis waarin bepaald is dat die erfenis voor één van beiden is of bij verknochte goederen en schulden die op een bijzondere manier zijn verbonden aan de persoon.

Scheiden en getrouwd of geregistreerd partnerschap in beperkte gemeenschap van goederen? Dan moeten goederen en schulden die gezamenlijk zijn opgebouwd eerlijk verdeeld worden, dat geldt ook voor zaken die voor het huwelijk al gezamenlijk waren. Alle zaken die ieder voor het huwelijk privé had of schenkingen en erfenissen blijven buiten de verdeling van een scheiding.

 

Wat mogen we voor u betekenen?

Wat kunnen we voor u betekenen?

Meer weten over Trouwen en geregistreerd partnerschap? Wellicht vindt u onderstaande onderwerpen ook interessant.

quote_relatiesengezin

Een helpende hand tijdens de belangrijkste momenten in uw leven.

Waarom Familiemeesters?

Alle familierecht specialisten onder 1 dak

Wij zijn een one-stop shop van juristen, advocaten en notarissen, allemaal gespecialiseerd op familierecht. Hierdoor is er altijd de juiste rechtspersoon voor u in huis en kunnen wij uw zaak zelf geheel afwikkelen zonder u te moeten doorverwerwijzen naar een ander. Dat scheelt u veel tijd en extra kosten.

Begrijpelijke taal

Bij Familiemeesters hebben we als missie om de belangrijkste familie gerelateerde momenten in uw leven begrijpelijk te regelen. Daarom leggen we het u graag duidelijk aan u uit, zodat u begrijpt wat u ondertekent. 


Markt-conforme tarieven

We hanteren we een heldere en efficiënte aanpak en planning, waardoor u altijd goed wordt geholpen voor een markt-conform tarief. 

Betrokken

Familiemeesters brengt onderwerpen uit de praktijk aan de orde die voor iedereen herkenbaar zijn en informeren u hoe u dit juridisch goed moet regelen. Dat doen we altijd op een betrokken en oplossingsgerichte wijze.

Passende oplossingen

Verder kijken dan het opmaken van een akte en maatwerk, daar houden wij van bij Familiemeesters. We denken graag met u mee over de best passende oplossingen voor uw vraagstukken.

Op kantoor, online of locatie

Familiemeesters heeft verschillende vestigingen. Wilt u uw persoonlijke situatie liever online of thuis bespreken? Ook dat is geen probleem. We denken graag met u mee om zaken beter en eenvoudiger te regelen.

6 dagen open

Kunt u geen vrij nemen voor een afspraak? Geen probleem, we staat zes dagen per week voor u klaar. Ook ’s avonds en op zaterdag bent u van harte welkom. 

Eerste gesprek gratis

Het goed vastleggen en regelen van zaken voorkomt nare situaties in de toekomst. We vinden het belangrijk dat u zich goed voelt bij Familiemeesters. Daarom is het eerste gesprek altijd gratis.